אי פוריות זיכרית מהווה כ 30% מהסיבות לאי פוריות וב 20% נוספים הבעיה משולבת. בשל כך, כאשר זוג מתקשה להרות מומלץ כי שני בני הזוג יופנו לביצוע הערכה וברור במקביל מוקדם ככל האפשר. הבירור האנדרולוגי של הגבר כולל את ההיסטוריה הרפואית ואורח החיים של הגבר, בדיקה גופנית המומקדת לאיברי הרבייה ובדיקות המעבדה המתבצעות בהתאם לממצאים.

בדיקת הזרע 
בדיקה מדוקדקת של נוזל הזרע היא הבדיקה החשובה ביותר שיש לבצע על מנת להתחיל אבחון אצל זוג הסובל מבעית פוריות. בהערכת הזרע נבדקים שלושה גורמים:
1.    ספירה: מספר תאי הזרע בפליטה
2.    תנועתיות: כושר ואחוז תאי הזרע שנעים קדימה
3.    מורפולוגיה: צורת הראש והזנב של תא הזרע

יש לאסוף את הזרע לאחר 3 – 5 ימים של התנזרות ולהגיע למעבדה תוך 60 דקות מהאיסוף.

אנליזה של נוזל זרע (ערכים תקינים)
נפח הפליטה > 2.0 מ"ל
ריכוז הזרע > 15 מליון/מ"ל
תנועה < 40% תנועה קדימה
מורפולוגיה > 4% תאים בעלי צורות נורמליות (ע"פ הקריטריונים של קרוגר) 


הפגיעה הנפוצה ביותר באיכות תאי הזרע הינה משולבת ולכן נקראת OTA (אירידה בריכוז = O, מופולוגיה ירודה= T, תנועתיות ירודה = A). 

בדיקות זרע מיוחדות
בדיקת שתן לאיתור תאי זרע. במקרים בהם קיימת שפיכה ללא נוכחות תאי זרע בזרמה, ניתן לנסות לאתר נוכחות תאי זרע בשתן. במקרים הללו קיימת לרוב היסטוריה רפואית, התומכת בפגיעה עצבית או מכאנית בצינוריות מעבר הזרע. 
תרבית נוזל הזרע. זיבה וכלמידיה ניתן לאבחן באמצעות תרבית שלוקחים בניגוב מנוזל הזרע או מקצה הפין. זיהום נפוץ נוסף, הגורם לעתים לצורה חריגה של הזרע, הוא אוראפלזמה. 
בדיקת נוגדנים בזרע. נוגדים אלה נוצרים ע"י מערכת החיסון של הגוף ונפוצים אצל גברים שעברו כריתה של צינור הזרע או ניתוח באברי המין. הנוגדנים נקשרים לראש תא הזע או לזנבו ומפריעים להפריה.

בדיקות הורמונאליות. בודקים את רמת ההורמונים FSH, LH וטסטסוטרון. רמות גבוהות מאוד של FSH ו LH מצביעות על בעיה ביכולת יצור הזרע באשך testicular failure. סיבות נוספות הינם היפרפרולקטין ובעיות בבלוטת המגן.
בדיקות גנטיות קרויטיפ ו DAZ (בכרומוזום Y מקטע ספציפי האחראי על יצור תאי הזרע חסר).
בדיקות אולטראסאונד אשכים וטרנסרקטאלי. בדיקה זו היא כיום הדרך הטובה ביותר לבדוק את שלפוחיות הזרע וצינוריות השפיכה. במקרים בהן קיימת חסימה, ניתן לזהות הרחבה של הצינוריות באזור שלפני החסימה.

בדיקת שבירות ד.נ.א. בתאי הזרע
הבדיקה מומלצת במקרים של תת-פוריות על רקע בלתי מוסבר והפלות חוזרות. בבדיקת ה HALOSPERM מתבצעת צביעה מיוחדת המאפשרת להבחין בין תאי הזרע בהם ה- DNA שמור לתאי הזרע בהם ישנם שברים ב- DNA. בבדיקה נבחנים כ- 500 תאי זרע ומשוקלל אחוז התאים שאינם תקינים. ערך זה נקרא DNA Fragmentation Index % ערכים לא תקינים בבדיקות אלה נמצאו קשורים למספר מצבים קליניים מוגדרים, כגון: וריקוצלה, עישון, דלקות במערכת המין הגברית, חשיפה לחום וחשיפה לגורמים גונדוטוקסיים אחרים (תרופות מסויימות, כמוטרפיה, קרינה).
גברים בעלי שיעור גבוה של נזק ב-DNA בתאי הזרע שלהם הם בעלי סיכוי נמוך יותר להשיג הריון בצורה ספונטנית או ע"י טיפולי פוריות הזרעה. כמו כן, יתכן כי יש קשר בין שבירות DNA גבוהה לבין אובדן הריון, וזאת גם בהפריה חוץ גופית. מאידך, נמצא כי יכולת הניבוי של תבחינים אלה יורדת בזוגות המטופלים בהפריה חוץ גופית ובייחוד כאשר הטיפול הוא מיקרומניפולציה

איבחון מורפולוגי של תאי הזרע (MSOME - שיטת ברטוב)
בשיטה זו סורקים את דוגמת הזרע במיקרוסקופ אור בהגדלה גדולה פי 6,000  וממיינים תאי זרע בודדים בעלי איכות מבנה גרעין גבוה. המקרים בהם מומלץ לשקול מיון מורפולוגי הינם: בזוגות שנכשלו בהפריה חוץ גופית על רקע בלתי מוסבר, בגברים שאיכות הזירמה שלהם מאד ירודה, בגברים בהם תאי זרע בודדים נלקחו מרקמת האשך, במקרים של הפלות חוזרות בטרימסטר הראשון ובמקרים בהם נמצא אחוז גבוה של וקואלות בראש תא הזרע. השימוש בשיטה באותם מקרים מכפיל את שיעור ההיריונות, מעלה את שיעור ההשרשה של העוברים, מקטין את שיעור ההפלות בטרימסטר הראשון ומעלה פי 2 את הסיכוי ללידת יילוד חי. איבחון מורפולוגי של תאי הזרע (IMSI) מתבצע בזמן אמת, ביום שאיבת הביציות של האישה מבודדים את תאי הזרע בעלי האיכות הגבוהה ביותר ואותם מזריקים לביציות במעבדה.

טיפולים לא כירורגיים 
הימנעות מצריכת חומרים מזיקים או מביצוע פעולות מזיקות
הימנעות זו כוללת הימנעות מחשיפה לכימיקלים, לקרינה או לחום. פעילות מניעתית זו כוללת הפסקת עישון סיגריות ומריחואנה וכן צריכת אלכוהול בכמות רבה. כמו כן, יש להימנע גם מחשיפה של האשך לחום כתוצאה של פעילויות מסוימות הקשורות לסגנון החיים. לדוגמא: ג'קוזי, סאונה ורכיבה על אופניים הינן פעילויות המזוהות עם חום גבוה של האשך, העלולות להשפיע על איכות הזרע ותפקודו.

טיפול אנטיביוטי
הטיפול האנטיביוטי לרוב ניתן בשל אבחון של תהליך דלקתי באשך, פרוסטטה או בלוטות העזר. מרבית הטיפולים נמשכים על פני שבועיים ולרוב כוללים שילוב של תכשירים כנגד המחוללים (לדג' דוקסילין וטריביד). רצוי לבצע תרבית זרע לפני הטיפול ומספר ימים לאחר סיומה.

טיפול הורמונאלי
הטיפול ההורמונאלי בגונדוטרופינים מקובל באותם מקרים בהם קיים ליקוי חלקי או חסר מלא בהפרשות ההורמונים מבלוטת יותרת המוח, המאובחן על ידי רמות נמוכות של FSH ו-LH. כשלושה חודשים לאחר תחילת הטיפול ניתן לאבחן שיפור באיכות הזרע. 

הזרעה תוך רחמית
מטרת ביצוע ההליך הינו הגדלת מספר תאי הזרע החיוניים במקום ההפריה. ההליך מתבצע על ידי הזרקת תאי הזרע שבתנועה, ישירות לחלל הרחם במועד הביוץ. ההוריות לביצוע השבחת זרע והזרעה תוך רחמית במקרים של אי פוריות הגבר הינם: ירידה קלה עד בינונית באיכות הזרע, שימוש בזרע תורם, אי תיפקוד מיני וקיומם של נוגדנים לזרע.

הפריה חוץ גופית (IVF) 
כאשר קיימת ספירת זרע נמוכה מקובל לבצע הזרקת זרע ישירות לנוזל הביצית, מיקרומניפולציה (ICSI).

טיפולים כירורגיים 
ניתוח לתיקון דליות באשך (וריקוצלה)
15% באוכלוסיה הכללית, 35% בקרב גברים הלוקים בהפרעת פוריות ראשונית ו 80% במקרים של הפרעת פוריות שניונית. הימצאותם של ורידים מורחבים סביב צינורות האשך עלולה לגרום להאטת זרימת הדם הגורמת הן לעליה בטמפרטורה והן לפגיעה בתהליך המיחזור של רעלנים ותוצרי פסולת המנוקזים מהאשך והגורמים יחד לפגיעה באיכות הזרע.

אבחנת וריקוצלה הינה אבחנה קלינית המבוססת לרוב על בדיקה גופנית בלבד, כאשר הגבר במצב עמידה. אין צורך בבדיקות הדמייה כאולטרה סאונד לאיבחון. 

ניתוח לתיקון דליות באשך עשויי לשפר את בעית הפוריות ומומלץ במקרים הבאים: 
•    כאשר ניתן לאבחן דליות במישוש
•    כאשר קיימת אי-פוריות על רקע זכרי
•    כאשר לא קיימת אי-פוריות אצל בת הזוג
•    כאשר בבדיקת הזרע לפחות פרמטר פתולוגי אחד

שאיבת זרע מהאשך או בלוטת יותרת האשך
במקרים של העדר תאי זרע (אזוספרמיה) בזירמה, כתוצאה מחסימה מכאנית או פגם אנטומי או הפרעה בתהליך יצור תאי הזרע ניתן לשאוב זרע ישירות מהאשכים או בלוטות יותרת האשך.

תהליך ייצור תאי הזרע